Zo wordt plannen een eitje!

Op de middelbare school kun je het gevoel hebben dat de docent denkt dat je geen leven buiten school hebt: zóveel huiswerk om te maken?! Veel leerlingen geven dan ook aan dat ze óf een leven hebben óf goede cijfers halen op school. Wat is dan de oplossing? Door een goede planning kan je beide situaties combineren!

 

Met een planning kan je voorkomen dat je in tijdnood raakt. Als je de taken goed plant en effectief werkt, kan je zelfs extra tijd over houden! Maar waar moet een goede planning aan voldoen? En hoe kan je er voor zorgen dat je je ook aan je planning houdt?

 

 

Maakwerk

Voor maakwerk is het natuurlijk het meest ideale om het direct in de les af te maken. Soms is daar niet altijd tijd voor of geeft de docent het juist ná de les op, zodat je het thuis moet maken. Zorg er dan in ieder geval voor dat je het maakwerk één dag voor de deadline af hebt. Noteer in je agenda niet alleen wanneer je huiswerk af moet, maar ook wanneer je het gaat maken. Als je geen agenda gebruikt, kan het handig zijn om hier een aparte planner voor aan te schaffen. Online zijn er ook genoeg planprogramma’s om te gebruiken!

 

 

Leerwerk

‘’Moet ik dat nu al leren?! Ik krijg er niet eens een cijfer voor en de toets is pas over een aantal weken!’’ Docenten geven tussendoor niet alleen huiswerk op om te maken, maar ook om te leren. Het klinkt saai, maar heeft zeker een functie! De docent deelt de toetsstof eigenlijk al in stukjes op! Wanneer je de leerstof voor de toets in kleine stukjes verdeeld en regelmatig herhaalt, blijft het beter hangen. Het zorgt er ook voor dat de stof niet onbekend is op het moment dat je echt gaat leren voor de toets.

 

 

Toetsen

Wanneer een toets door de docent opgegeven is, is het verstandig om daar een planning voor te maken. Door de stof in stukjes te hakken en herhaling in te plannen, kan de stof zich beter verankeren in jouw brein. Probeer altijd drie weken vooruit te kijken. Is er een toets opgegeven? Maak dan direct een planning, want dan weet je precies wanneer je start met leren!

 

Een planning kan je maken aan de hand van deze 4 stappen:

 

  • Wanneer is de toets?
  • Wat moet je precies leren?
  • Hoeveel leermomenten heb je nodig? (denk aan kleine stukjes en herhaling!)
  • Welke dagen ga je leren?

 

 

Je aan je planning houden

En dan komt het moeilijkste: je aan je planning houden.. Hier hebben de meeste mensen moeite mee, dus je bent niet de enige! Er zijn namelijk altijd wel leukere dingen om te doen. Het is de kunst om je planning te zien als een afspraak met jezelf en de discipline te creëren om leukere activiteiten uit te stellen. Als je dat kunt, ben je een echte doorzetter en is de kans groot dat je je doel bereikt!

 

Om ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt om je aan je planning te houden, is het belangrijk dat je planning realistisch is. Plan niet teveel op één dag en plan je schoolwerk op dagen dat je er ook echt tijd voor vrij kan maken.

 

Daarnaast is het belangrijk om school en ontspanning in evenwicht te houden. Door je huiswerk te verspreiden, krijg je minder stress als je veel moet doen terwijl je ook andere verplichtingen hebt. Om scherp te blijven, heb je juist ook ontspanning nodig!

 

Verder speelt motivatie een grote rol bij het nakomen van je planning. Als je weet waar je het voor doet, kan het makkelijker zijn om aan je schoolwerk te beginnen. Maak een lange termijn doel dat jou uitdaagt om goed met je schoolwerk bezig te zijn, omdat het je later wat oplevert.

 

Al met al voldoende informatie om met je planning voor het maak- en leerwerk aan de slag te gaan. Oefening baart kunst!

Geplaatst in Plannen op