door vestigingsmanager KNAP! Amsterdam
Leer je beter vanaf een iPad of uit een boek?
Een vraag die bijna elke dag bij KNAP! naar boven komt drijven: Is het leren van een toets nu effectiever vanaf een iPad-scherm of met behulp van een fysiek boek?
Laten we alle voor- en nadelen van beide mogelijkheden eens op een rijtje zetten.
Extra’s
Allereerst geeft een iPad of laptop de mogelijkheid om gemakkelijk en snel ondersteunend lesmateriaal in de vorm van een filmpje of interactief leerspelletje erbij te pakken. Zo beklijft de uitleg over een formule die je moet gebruiken bij een natuurkundig verschijnsel wellicht beter wanneer je een filmpje op YouTube kan bekijken met beeld en geluid. Ook het leren van woordjes Frans gaat wellicht gemakkelijker bij gebruik van een programma als Quizlet of WRTS.
Dit neemt echter niet weg dat je dit extra materiaal er ook bij kan pakken wanneer je werkt uit een fysiek lesboek. Daarnaast moeten we ook niet de nadelige effecten van deze extra mogelijkheden over het hoofd zien. Tegelijkertijd appen, instagrammen, vlogs kijken én huiswerk maken is nogal lastig. Deze multitasking maakt het leerproces in elk geval niet efficiënter.
Nieuwe standaard
Ten tweede is de jeugd van tegenwoordig verknocht aan beeldschermen en geldt de digitale wereld als normaal. Ze vinden beeldschermen fijn, zijn vingervlug en switchen zo van het ene naar het andere scherm, toch?
Misschien voel je ‘m al aankomen. Begin 2016 meldt het NRC dat verschillende ‘digitale scholen’ zijn overgestapt op fysieke werkboeken, omdat het heen-en-weer gaan tussen de verschillende boeken op één scherm een gedoe was. Daarnaast wordt overvloedig gebruik van beeldschermen geassocieerd met klachten rondom lichaamshouding, slaapgebrek, concentratieproblemen, overgewicht en computerverslaving. Dan hebben we het nog niet eens over de landen die flink hebben geïnvesteerd in computeronderwijs, waar de leesvaardigheid van kinderen in sommige gevallen zelfs terugloopt (OECD, 2015). Is het verplicht gebruiken van boeken op een beeldscherm dan wel zo verstandig?
Met mate
Al met al neig ik, als ouderwets papier-geschoolde, na het uiteenzetten van de voor- en nadelen nog steeds naar het leren van papier. Niet alleen omdat ik dit nu eenmaal gewend ben, maar ook omdat het mij noodzakelijk lijkt de dagelijkse beeldschermtijd en bijkomende klachten bij kinderen terug te dringen. Zowel de ouders als de school, zullen hier zorg voor moeten dragen. Het combineren van scherm en papier is zo gek nog niet, zolang je het beeldscherm maar met mate gebruikt.
Heeft uw kind moeite met leren? Bij de KNAP! gaan we er samen eens goed voor zitten en vinden we de methode die het beste bij uw kind past. Neem vrijblijvend contact op met één van onze vestigingen in De Meern, Vleuten, Woerden, Veenendaal of Amsterdam IJburg.