Intensieve weken
Dat de toetsweek voor leerlingen een stressvolle periode is, is geen verrassing. Maar ook ouders ervaren deze weken als de meest intensieve weken van het schooljaar. Stress, irritaties en strijd liggen op de loer! Als ouder zie je je kind worstelen met het voorbereiden van de toetsen. Alle kennis van de afgelopen weken wordt getoetst en dat goed in je hoofd krijgen is nog knap lastig. Het liefst zou je er de hele dag naast willen zitten om te helpen maar dat is helaas niet mogelijk (en ook niet zinvol). Gelukkig zijn er genoeg andere manieren hoe jij als ouder jouw kind de toetsweek door kan helpen!
Rust, reinheid en regelmaat
De basis van goede ondersteuning voor jouw kind begint bij de drie-eenheid rust, reinheid en regelmaat. Deze ken je waarschijnlijk al van de opvoeding en zijn ook goed toepasbaar om je kind te ondersteunen tijdens de toetsweek. Verder is het van belang om jouw kind op een positieve wijze te motiveren en vertrouwen te hebben. We leggen dit hieronder verder aan je uit.
Laten we eerst ‘rust’ eens onder de loep nemen. Voldoende rust en ontspanning voor én in de toetsweek is essentieel. Juist af en toe een pauze houden tijdens het leren zorgt ervoor dat je weer energie krijgt om verder te leren en ook productief blijft. Het is belangrijk om je kind regelmatig te herinneren even een korte (5 minuten) pauze te nemen, om de hersenen te laten ontspannen. Daarnaast is voldoende slaap ook belangrijk. Wist je dat pubers ongeveer 9 uur slaap per nacht nodig hebben? Herinner je kind eraan om op tijd naar bed te gaan zodat hij of zij uitgerust weer aan de slag kan.
Onder reinheid verstaan we in dit kader het opgeruimd en gezond houden van je lijf en lichaam. Een van de belangrijkste pijlers voor goed werkende hersenen is…beweging! Door te bewegen nemen de hersenen gemakkelijker kennis op én wordt stress gereduceerd. Stimuleer jouw kind om te blijven sporten, ook tijdens de toetsweek als hij of zij het druk heeft met leren. Of loop tussen het leren door even samen een ommetje.
En dan de laatste R; regelmaat! Regelmaat en structuur dragen bij aan een goede voorbereiding van de toetsweek. Als je kind het lastig vindt om zelf overzicht te krijgen, plan dan samen met jouw kind vaste leer- en pauze momenten in. Bedenk samen wat er voor elk vak geleerd moet worden en verdeel dit in kleine behapbare stukjes over de drie weken voor de toetsweek. Zorg voor voldoende herhaling van de leerstof en check regelmatig even of de planning nog haalbaar en realistisch is.
Belonen vergroot de motivatie
Naast de drie r’s is het belangrijk om je kind te helpen met het vasthouden van de motivatie. Natuurlijk is intrinsieke motivatie (vanuit het kind zelf) de beste motivatie maar bij een toetsweek kan het ook geen kwaad om wat extrinsieke motivatie (vanuit de omgeving) in te zetten. Pubers zijn namelijk gevoelig voor beloningen! Spreek bijvoorbeeld af om samen wat leuks te gaan doen na de toetsweek wanneer jouw kind zichtbaar zijn of haar best heeft gedaan. Of beloon jouw kind tussen het leren door met wat lekkers. Een leuke beloning in het vooruitzicht kan de motivatie van pubers enorm vergroten.
Vertrouwen
Tot slot; heb vertrouwen in jouw kind en durf ook los te laten. Het kan averechts werken wanneer je als ouder bovenop het schoolwerk zit. Laat weten dat je er als ouder voor je kind bent. Vaak is er gewoon zijn, een luisterend oor bieden of even mee ‘zuchten en kreunen’ als het niet lukt al genoeg steun. Blijf uitspreken dat je kind het kan en dat je alle vertrouwen in hem of haar hebt dan komen die mooie cijfers uiteindelijk wel binnenstromen!
Naast bovenstaande manieren delen wij ook graag extra tips voor de leerlingen in onze whitepaper ‘Toetsen maken’.