Deelsommen: Ouderwets of Nieuwerwets?

door vestigingsmanager KNAP! Amsterdam

 

Weet jij nog hoe je vroeger honderdzestienduizend driehonderd eenendertig gedeeld door zeventien uitrekende? Tegenwoordig is het gebruik van de oude vertrouwde staartdeling niet zo vanzelfsprekend meer!

Veel leerlingen uit groep 6, 7 en 8 geven tijdens de citotrainingen en bijlessen bij KNAP! aan, dat zij ‘het niet op de ouderwetse, maar op de nieuwe manier doen’. Dan vraag je je als docent toch wel eens af welke methode nu eigenlijk het beste is. Uiteraard kun je bij het beantwoorden van deze vraag niet voorbij gaan aan de onderwijsslogan ‘ieder kind is uniek’; niet elke leerling zal het meest effectief leren aan de hand van dezelfde strategie. Laten we het één en ander eens op een rijtje zetten.

 

Realistisch rekenen

De clash tussen een oude en nieuwe deelmethode heeft alles te maken met het realistisch rekenen dat in de jaren negentig (met behoorlijk wat kritiek) is ingevoerd. Om alle handelingen tijdens het rekenen zo concreet en realistisch mogelijk te maken, kreeg de staartdeling uiteindelijk een minder centrale rol in het rekenonderwijs. In plaats van het toepassen van een trucje en geen flauw benul hebben wat je eigenlijk aan het doen bent, dien je volgens de nieuwe leer schattend te rekenen.

 

 

 

‘Ieder kind is uniek’

Veel scholen blijken toch nog beide methoden aan te bieden, zodat het kind kan kiezen. Geheel aansluitend op eerder genoemde slogan. Maar waarom kiest een kind, wanneer beide methoden zo volledig mogelijk zijn uitgelegd, juist voor de één of de ander? Dit heeft waarschijnlijk drie redenen.

 

  1. Allereerst het automatiseren. Wanneer een kind het automatiseren van de tafels niet optimaal onder de knie heeft, is het schatten een fijne methode. Je focust je dan op het aanvullen tot een bepaald getal; hoe vaak past het ene getal in het andere getal. Bij een staartdeling moet je constant de tafels bij de hand hebben om de deelsom tot een goed einde te brengen.

 

2. Ten tweede is het logica versus truc. Het schatten gebeurt in stappen die voor een kind gemakkelijk te herleiden en logisch zijn. De staartdeling omvat het maken van keersommen en cijfers naar beneden halen. Een trucje dat je moet kennen, maar waarvan je niet zo goed snapt wát je precies doet. Het is dus maar net wat je fijn vindt.

 

3. Tot slot heb je kinderen die netjes werken en kinderen die wat slordiger zijn. Het oplossen van een staartdeling zorgt vaak voor problemen bij sloddervossen die in de war raken van de vele tussenstappen (lenen bij de buren, nóg een keersom en niet vergeten het antwoord op de juiste plek te schrijven), of niet netjes onder elkaar blijven schrijven waardoor je later niet de juiste optelsom kunt maken.

 

Naar aanleiding van bovenstaande opsomming kan al geconcludeerd worden dat elke methode voor- en nadelen heeft en dat het afhankelijk is van het kind waar de voorkeur aan gegeven wordt. Kortom, ieder kind is uniek en aan ons als ouder en docent de taak om hen een keuze te geven die het beste aansluit bij hun manier van denken en handelen voor een optimaal rekenresultaat!

 

Heeft uw kind moeite met deelsommen? Bij de KNAP! bijles, gaan we er samen eens goed voor zitten en vinden we de methode die het beste bij uw kind past.  Neem vrijblijvend contact op met één van onze vestigingen in De Meern, Vleuten, Woerden, Veenendaal of Amsterdam De Pijp of IJburg.